Lleida, 9 de desembre de 2024.
Els empresaris de la Federació del metall de Lleida han fet la seva aportació a la consulta pública prèvia a la tramitació del Projecte de Llei de reducció de la durada màxima de la jornada de treball, el registre de jornada i el dret a la desconnexió digital, oberta pel Ministerio de Trabajo y Economía Social.
Les consideracions del sector vers la reducció de la jornada màxima legal de treball setmanal de les actuals 40 hores a 37 hores i mitja, són les següents:
- Increment directe dels costos: en un teixit actual com el que tenim a Espanya, on més de 2,8 milions són microempreses amb menys de 10 empleats i el 99,8% del teixit empresarial està format per petites i mitjanes empreses, es preveu un augment dels costos que podria oscil·lar en un 6,25%. Aquesta reducció de la jornada laboral sense ajustar els salaris implicarà que, per fer la mateixa feina, caldrà contractar més personal, cosa que afectarà directament el preu final dels productes i serveis, contribuint a una inflació. A més, moltes empreses hauran d’aplicar una reorganització interna que posarà en risc la seva supervivència, obligant-les a reorganitzar processos interns, fet que comportarà la contractació de més treballadors, però probablement motivant contractes parcials, amb un efecte negatiu per a la societat.
- Invasió de competències: Reduir la jornada laboral màxima suposa una intromissió en les negociacions col·lectives, tal com estableix l’article 37.1 de la Constitució Espanyola, i debilita la negociació col·lectiva, que ha estat fonamental per mantenir la pau social. Aplicar aquesta mesura de manera general no és realista, ja que no contempla la realitat i peculiaritats dels diferents sectors i comunitats autònomes.
- Productivitat i competitivitat: No hi ha dades que confirmin que aquesta mesura incrementaria la productivitat, especialment en un teixit productiu dominat per PIMES i sectors com els serveis i el turisme. D’altra banda, en moltes empreses del sector del metall, la productivitat està directament relacionada amb el temps de treball i no amb l’eficiència dels empleats. Com s’ha mencionat abans, aquest augment de costos es reflectirà en el preu final del producte, però aquelles empreses que no puguin traslladar aquests costos addicionals als preus dels seus productes o serveis veuran reduïts els seus marges de maniobra, afectant directament la seva competitivitat en el mercat.
En la mateixa línia s’ha pronunciat la CEOE i CEPYME que en un comunicat el passat dia 5 de novembre van rebutjar per unanimitat la proposta del Ministeri, segons el qual ‘des de la responsabilitat, no poden donar suport a aquesta proposta. Modificar per llei qüestions que són pròpies dels convenis col·lectius, com la reducció de la jornada, i que, de fet, ja s’estan pactant de manera bilateral en els convenis, suposa una intromissió en l’autonomia de la negociació col·lectiva, consagrada a l’article 37.1 de la Constitució‘. Llegeix el comunicat complet.