Nou Reglament UE 2024/1689: Harmonització de la Intel·ligència Artificial amb enfocament en la seguretat i els drets fonamentals
Lleida, 26 de juliol de 2024.
El 13 de juny de 2024 s’ha publicat al DOUE el Reglament UE 2024/1689 pel que s’estableix una regulació harmonitzada en matèria d’intel·ligència artificial i pel qual es modifica l’actual normativa vigent.
L’objectiu del reglament és millorar el funcionament del mercat interior i promoure l’adopció d’una intel·ligència artificial (IA) centrada en l’ésser humà i fiable, garantint així al mateix temps un elevat nivell de protecció de la salut, la seguretat i els drets fonamentals consagrats en la Carta, inclosos la democràcia, l’estat de dret i la protecció del medi ambient, enfront dels efectes perjudicials dels sistemes de la IA.
S’aplicarà a tots els sistemes d’IA disponibles al mercat o utilitzats a la Unió Europea, independentment del seu desenvolupament i d’aquesta manera es definiran els límits prohibitius pel que fa a l’ús de la IA com així també quins són aquells sistemes d’alt risc que hauran de complir amb una sèrie de requisits tals com la implantació de sistemes de gestió d’aquests riscos.
Afectacions de la nova regulació en matèria laboral
1. Segons l’article 5.1.f), queda prohibida la introducció al mercat, la posada a disposició per aquest fi específic l’ús de sistemes d’IA per inferir en les emocions d’una persona física en els llocs de treball.
2. Es consideren sistemes d’IA d’alt risc:
a) Sistemes d’IA destinats a ser utilitzats per la contractació o selecció de persones físiques, en particular per publicar anuncis d’ofertes de feina específiques, analitzar i filtrar les sol·licituds de feina i avaluar als candidats.
b) Sistemes d’IA destinats a la presa de decisions que afectin les condicions de les relacions de caràcter laboral o a la promoció o rescissió de relacions contractuals de caràcter laboral, per l’assignació de tasques a partir de comportament individual o característiques personals o per supervisar i avaluar el rendiment i el comportament de les persones en el marc d’aquestes relacions.
3. L’article 26.7 estableix que abans de posar en servei o utilitzar un sistema d’IA d’alt risc en el lloc de treball, els responsables del desplegament que tinguin treballadors a càrrec hauran d’informar els representants dels treballadors i treballadores afectades de què estaran exposats a la utilització del sistema d’IA d’alt risc. Aquesta informació es facilitarà, d’acord amb les normes i procediments establerts en el Dret de la Unió, nacional i conforme a les pràctiques en matèria d’informació als treballadors i els seus representants.
Quan entra en vigor?
Aquest reglament entrarà en vigor l’1 d’agost de 2024 i serà aplicable a partir del 2 d’agost de 2026, amb caràcter general.
Per a més informació o qualsevol dubte, us podeu adreçar a info@femel.org.